Uudessa kirjassani: Sijoita Asuntohin! Aloita, kehity, vaurastu esittelen taloyhtiön perusparannusremontteja ja kuinka niitä voisi ottaa huomioon asuntoa analysoidessa.

Seuraavaksi pieni katkelma marraskuussa julkaistavasta kirjasta.

PUTKIREMONTTI (40–60 VUOTTA)

–> Maksaa noin 450–900 €/m2

Putkiremontti eli linjasaneeraus on varmasti taloyhtiön remonteista tunnetuin ja pelätyin. Putkiremontti on aina taloyhtiökohtainen, koska sen yhteydessä toteutetaan useimmiten myös muita korjaustoimenpiteitä. Putkiremontti voidaan toteuttaa joko vanhalla eli perinteisellä menetelmällä rakenteita rikkoen, tai uusilla ehdottomasti kevyemmillä ja huokeammilla menetelmillä. Sisällöltään erilaisten hankkeiden kustannusten vertaaminen on vaikeaa. Putkisaneerauksen hintaan vaikuttaa valitun menetelmän lisäksi taloyhtiön koko, talon asuinhuoneistojen keskipinta-ala (mitä enemmän talossa on pieniä asuntoja, sitä kalliimmaksi remontti tulee) sekä rakenneratkaisut. Pääkaupunkiseudulla hinta on hintahaitarin yläpäästä, muualla Suomessa on edullisempaa.

Esimerkki: Putkistojen uusiminen (450–900 €/m2)

  1. Käyttövesiputket uusitaan pinnalla / koteloissa
  2. Viemärit uusitaan
  3. Märkätilat uusitaan
  4. Sähkö- ja antennijärjestelmä uusitaan

Esimerkki: Putkistojen kunnostus (150–400 €/m2)

  1. Käyttövesiputket uusitaan pinnalla / koteloissa (80–200 €/m2)
    / Käyttövesiputkien pinnoittaminen (70–110 €/m2)
  2. Viemärit kunnostetaan sisäpuolelta (80–200 €/m2)

Putkien kunnostamisen trendi viemäreiden osalta on kasvussa. Viemäriremonteista jo noin kolmannes tehdään sisäpuolisella kunnostamisella eli sukittamalla tai pinnoittamalla / ruiskuvalulla. Vastaavasti käyttövesiputkistoremonteista uusilla pinnoitusmenetelmillä tehdään vain noin viisi prosenttia, eikä niiden käyttö ole osin puutteellisesta tutkimustiedosta johtuen yleistynyt. Käyttövesiputkistot uusitaan kuitenkin yhä useammin pintavetoina tai koteloissa, joka sekin alentaa kustannuksia.

Käväsin 4.9.2015 MTV3:n Huomen Suomessa vieraana ja keskustelemassa aiheesta:

Mukana keskustelemassa aiheesta oli myös LVI-teknisten liiton Pj. Jari Syrjälä ja Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

Katso 4.9.2015 lähetykset alla olevista linkeistä:
(Linkin painamisen jälkeen kannattaa URL-kentässä painaa muutaman kerran enteriä, jotta saa videon pyörimään)

Onko putkiremontti liioiteltu paha?

Nostaako putkiremontti asunnon arvoa?

– Marko