Matkan varrella olen huomannut, kuinka remonttimiehiä todellakin löytyy joka junaan. Kovin usein olen joutunutpettymään huonon työn jälkeen, aikataulujen kusahtamiseen ja ylimääräisten keksittyjen tuntien laskutukseen.

Valitettavasti olen ollut myös tilanteessa, jossa olen jälleenmyynyt asunnon, jonka remontti on ollut kesken kaupantekohetkellä. Remontin valmistuttua onkin selvinnyt, että työn jälki on ala-arvoista. Tällainen sovitusta poikkeaminen ja suoranainen välinpitämättömyys aiheuttaa tietenkin turhaa päänvaivaa ja ylimääräistä säätämistä kaikille osapuolille. Ja on pirun turhauttavaa.

Remontin tekijä on luonnollisesti vastuussa siitä, että työn laatu on riittävää ja homma on tehty sopimuksen mukaisesti. Jos esimerkiksi sovitaan laminaattilattian asennuksesta, on lattia luonnollisesta laitettava paikalleen oikein. Joskus olen törmännyt sinänsä oikein kivannäköiseen, uuteen lattiaan, joka kuitenkin naureskelee vittumaisesti jo eteisessä… Paitsi, ettei ole mukavaa tökkiä varpaita sojottaviin saumoihin, ei tällainen lattia yksinkertaisesti myöskään kestä. Se on siis asennettava uudelleen, mikä taas tarkoittaa ylimääräisen vaivannäön lisäksi jopa huomattavaakin ajallista tappiota.

Remontin tulee täyttää rakennusalan yleiset laatuvaatimukset  (RYL:n ja RIL:n mukaisesti). Useimmiten huolimattomasti tehdyt remontit ovat korjattavissa, mutta tämä vie oman aikansa ja turhaa energiaa.

V****maiset remonttimiehet

                                                                                                  Kuva: Pertti Jarla

Näillä ohjeilla teetät onnistuneen asunnon remontin

1. Tee itsellesi tarkka suunnitelma siitä, mitä haluat.

2. Piirrä asunnon pohjapiirrokseen uudet materiaalit ja lisää siihen myös asunnon mitat.

3. Laske esimerkiksi Exceliin tarkka budjetti arvioidun työn osuuden lisäksi kaikista
materiaalikustannuksista.

4. Ota yhteyttä isännöitsijään ja kysy, miten hän haluaa remontti-ilmoituksen tehtävän.

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa osakkeenomistajan ilmoittamaan kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Ainoastaan tapetointiin ja maalaamiseen ei tarvita taloyhtiön lupaa. Jopa laminaatin asentaminen on nykyään ilmoituksenvaraista.

Jos olet tekemässä esimerkiksi kylpyhuoneremonttia, kysy isännöitsijän mielipidettä ja mahdollisia vaatimuksia remontin toteuttamiseen liittyen.

5. Kilpailuta remontti vasta tämän jälkeen!

Remontit kannattaa ensin kilpailuttaa yleisissä foorumeissa, kuten Kodinremontit.fi tai Urakkamaailma.fi. Näin saat suuntaa antavaa tietoa siitä, mitä remonttifirmat suurin piirtein työstä veloittavat. Mikäli omasta lähipiiristä tai verkostosta löytyy alan ammattilaisia, kannattaa ilman muuta pyytää tarjous myös heiltä.

Anna mahdollisimman tarkka, seikkaperäinen ja ehdottomasti kirjallinen kuvaus tehtävistä töistä remontin toteuttajalle. Pyydä tarjousta vain työstä. Järjestä itse tarvittavat materiaalit asunnolle.

6. Valitse mieluummin kokenut ja hyvät referenssit omaava yritys kuin halvin mahdollinen
tarjous.

Varmista vielä, että yritys on toiminut mielellään vähintään kolme vuotta ja ettei yrityksellä ole maksuhäiriöitä. Varmistu myös, että yritys maksaa kaikki työnantajan velvoitteensa ja että sillä on vastuuvakuutus. Kaikki mainitut työnantajan velvoitteet voi tarkistaa osoitteesta: Tilaajavastuu.fi

7. Laadi aina kirjallinen sopimus remonttifirman kanssa. Sopimuspohjana kannattaa käyttää: Urakkamaailma.fi/remontointisopimus. Sopimuksien juridiikasta kannattaa olla selvillä, varsinkin kun tehdään suurempia ja monimutkaisempia kokonaisuuksia.

Sopimukseen on määriteltävä kirjallisesti ja mahdollisimman tarkasti kaikki, mitä tehdään. Sovi lisäksi tarkasta remonttiaikataulusta ja myöhästymissakosta, mikäli remontti viivästyisi sovitusta aikataulusta.

8. Valvo itse remonttia niin paljon kuin mahdollista. Kohteessa olisi hyvä vierailla remontin kuluessa. Tämä antaa remontoijalle tunteen, että haluat konkreettisesti tietää, missä mennään. Ja näin toimien tiedät!

9. Työn valmistuttua, tee kohteeseen vastaanottotarkastus yhdessä remontoijan kanssa.

10. Maksa remonttiyritykselle vasta remontin valmistuttua ja kun olet hyväksynyt remontin laadun.

Tyhmintä mitä voit tehdä, on teettää remontti tuntityönä avaimet käteen -periaatteella. Tämä on todennäköisin tapa antaa ryöstää itsensä. Läksiäislahjaksi remonttimies nostaa kauluspaitasi etutaskusta vielä yhden kaksikymppisen ja hymyilee sinulle, kun kiität tätä ulko-ovella. Kokonaislasku voi olla hyvinkin korkea, etkä voi valitettavasti tehdä muuta kuin maksaa laskun. Minullekin on käynyt näin, ja se on harventanut jo ennestään harvaa hiuksistoani.

Varo myös poikkeuksellisen edullisen tarjouksen antaneita yrityksiä! Niiden strategia saattaa hyvinkin perustua siihen, että sinut ostetaan halvalla sisään, jonka jälkeen lasku paisuu pahimmassa tapauksessa moninkertaiseksi niin sanottujen lisätöiden ja ongelmien vuoksi. Tämän välttääksesi tee aina kirjallinen ja yksityiskohtainen remonttisopimus.

Monet erehtyvät teettämään remontin ilman kuittia kustannuksia alentaakseen. Paitsi, että harmaan talouden tukeminen on laitonta, on se myös erittäin riskialtista. Kirjallisia sopimuksia ei tehdä, työn jäljellä ei ole takuuta ja pahimmassa tapauksessa saatat joutua teettämään remontin uudelleen purkuineen päivineen. Sen sijaan, että säästäisit, saattavat kustannukset paisua moninkertaisiksi.

Parempiin remontteihin,

-Marko

P.S. Kurkkaa myös tietopaketti asunto- ja kiinteistösijoittajan työkaluista?