Asunnon hintoihin vaikuttavat useat tekijät, kuten:

1. Kysyntä / tarjonta.

2. Korkotaso: Kokonaiskorko, pankin marginaalitaso ja korko-odotukset.

3. Asuntojen nimellinen ja reaalinen hintataso suhteessa tulojen kehittymiseen.

4. Muita merkittäviä vaikuttajia ovat muun muassa: Työttömyys, rahoituksen saatavuus, verotuskäytäntö, laina-ajat, vakuusarvostus, tukijärjestelmät, kuluttajien luottamus talouteen ja odotukset tulevasta.

Asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti 2000-luvulla, miksi?

Tässä muutama ajatus siitä, mitkä asiat ovat vaikuttaneet Suomen asuntojen hintojen nousuun 2000-luvulla.

  1. Rahan määrän nouseminen markkinataloudessa, etenkin Lehman Brothersin konkurssista 15.9.2008 alkaen.
  2. Laina-ajat ovat pidentyneet. Saitko esimerkiksi 10-15 vuotta sitten jopa 25-vuoden laina aikoja?
  3. Korkotaso on laskenut merkittävästi. Paljonko korkotaso oli esimerkiksi 90-luvulla ennen Euroopan Unioniin liittymistä?
  4. Rahoituksen saatavuus on ollut löysähköä.
  5. Lainoja on myönnetty pienellä pääomalla ja jopa kokonaan ilman omarahoitusta.
  6. Työttömyysluvut ovat olleet suhteellisen siedettävällä tasolla. Työttömyys on yksi merkittävimmistä asuntojen hintoihin vaikuttavista tekijöistä.
  7. Haastavasta markkinatilanteesta ja markkinoiden epävarmuudesta  johtuen ”suuri raha” on valunut useista omaisuuslajeista asunto- ja kiinteistösijoituksiin, etenkin viime vuosina.

Lisäksi asuntosijoittamisesta on tullut nykypäivänä trendikästä. Laadukasta ja kokemusperäistä tietoa asuntosijoittamista on hyvin saataville useista blogeista ja asuntosijoitusvalmennuksista. Minunkin opissani käy vuosittain jo noin 150 asuntosijoittajaa.

Sitä, kuinka asuntojen hinnat tästä eteen päin kehittyvät, ei kukaan tiedä. Itse keskityn kuitenkin asuntosalkussani vahvaan kassavirtaan, sillä asuntojen suuremmalle hintojen nousulle en yksikertaisesti löydä tällä hetkellä perusteita.

Alla olevasta videosta saat ideoita siihen, kuinka asuntojen toteutuneita kauppahintoja voi selvittää niin aluekohtaisesti kuin jopa katukohtaisesti. Video ei ota kantaa siihen, onko videolla esiintyvä kohde oikeasti edullinen vai kallis. Asuntojen hinnat saattavat vaihdella huomattavastikin samalla alueella sijaitsevien eri katujen ja taloyhtiöiden välillä! Samalla alueella sijaitsevien asuntojen hintataso saattaa vaihdella vuoden aikana jopa 10 prosenttia suuntaan tai toiseen. Lisäksi asunnon kunto ja muut yksityiskohdat vaikuttavat paljon asuntojen väliseen hinnoitteluun. Valitettavasti asunnon ostajat ostavat asuntoja enemmän pelkkien tunteiden kuin faktojen taikka lukujen perusteella.
 Videon tarkoitus on antaa informaatiota siitä kuinka asuntojen hintoja voisi suuntaa antavasti vertailla samalla alueella keskenään.

(Video kannattaa katsoa 720p HD:na, Youtubessa suurella näytöllä)

Asuntojen toteutuneita kauppahintoja voit tarkastella jopa katukohtaisesti alla olevasta linkistä:

http://asuntojen.hintatiedot.fi/

Parempia kauppoja,

-Marko