Suurin osa ihmisistä haluaa vaurastua. Kaikki haluavat turvaa vanhuuden varalle. Riippukeinussa auringon alla tekemättä mitään. Viuhtoen ympäri maailmaa tehden mitä haluaa. Jokaisella on oma unelmansa siitä hetkestä, kun saa jättää työteon. Pelkästään työtä tekemällä monenkaan unelma ei toteudu. Palkkatyö tuo toki hyvinvointia juuri siihen hetkeen, mutta tulevaisuuden rahavirtoja se ei valitettavasti varmista. Vaikka olisitkin tyytyväinen nykytilanteeseesi, niin ajatus tulevaisuudesta on varmasti kaikille paikallaan.

Asuntosijoittamisella turvaat hyvinvointisi pitkälle tulevaisuuteen. Perusajatuksena on ostaa asunto ja vuokrata se. Vuokraamisesta saat tietenkin vuokratuloja ja hyödyt myös asunnon arvonnoususta.

Asuntosijoittamista harrastavat aivan tavalliset palkansaajat. Yleensä tuleva sijoittaja ottaa pankista asuntoa varten lainan, jonka maksaa hiljalleen pois vuokratuloilla. Pitkällä tähtäimellä sinulla on velaton asunto, joka jauhaa sinulle tasaisen tappavasti rahaa.

MITEN ONNISTUN?

Tärkeää on kuitenkin tietää mitä ostaa ja miten. On pystyttävä arvioimaan, mitä asunnosta kannattaa maksaa ja paljonko siitä tulee saamaan vuokratuloja. Arvioinnin osuessa kohdalleen saat maksettua vuokratuloilla kuukausittaiset lainanlyhennykset. Huomioon tulee ottaa myös esimerkiksi taloyhtiöön kohdistuvat isommat saneeraukset kuten putkiremontit, joista saattaa kertyä yllättävän pitkä penni maksettavaksi. Huoneistokohtainen remontintarve kannattaa myös selvittää. Pienellä pintaremontilla saat yllättävänkin positiivisia vaikutuksia asuntosi vuokratasoon.

Asuntoa ostaessa alueen ja taloyhtiön tuntemus on elintärkeää. Tämä vaikuttaa asuntosi hintakehitykseen tulevaisuudessa. Jos asuntojen arvo alueella on kasvussa, voit saada sijoituksestasi huomattavan paljon suuremman tuoton pitkällä tähtäimellä.. Tämän aspektin huomioimatta jättäminen saattaa johtaa päinvastaiseen kehitykseen ja sijoituksen kutistumiseen. Taloyhtiön vakavaraisuus ja sen kyky hoitaa asioita tulee ehdottomasti myös selvittää.

FAKTAT HALTUUN

Oikean sijoituskohteen löytäminen koostuu siis hyvin monien faktojen etsimisestä ja niiden soveltamisesta. Asuntosijoittajaksi ei siis kannata rynnätä suinpäin. Hyödyllistä on hankkia ammattimaiselta kouluttajalta aseet ennen rynnäkköä sijoitustantereelle. Vain hyvin pieni osa myytävistä asunnoista on optimaalisia sijoitustarkoituksiin. Siksi asuntosijoittamisen taidot täytyy olla terävimmillään ennen ostopäätöksen tekemistä.

Sijoittamista asuntoihin puoltaa myös asuntojen hyvän vakuusarvon ja korkojen verovähennysoikeuden kombinaatio. Vuokratuloista saat vähentää pankkilainan korot sekä sijoitusasunnosta, että myös mahdollisesta omasta asunnostasi. Sijoitusasuntoa varten lainaa saa kätevästi. Pankki rahoittaa takauksesta riippuen 70-100% asunnon arvosta. Lainantakauksina voi ostettavan asunnon lisäksi toimia myös muu kiinteä omaisuus. Tällöin rahaa ei erikseen tarvita. Esimerkiksi jos olet saanut maksettua omasta asunnostasi velkaa tarpeeksi pois, on siitä vapautunut vakuutta tarpeeksi sijoitusasunnon lainoittamiseen.

VEROEDUT HANSKAAN

Vuokratuloista maksetaan veroja pääomatuloverprosentin mukaan, joka on tällä hetkellä 30%. Tästä pääomatulosta voit tehdä vähennyksiä jotka liittyvät tämän tulon hankkimiseen. Näitä ovat esimerkiksi asuntolainan korot, vuokravälityspalkkiot, hoitovastikkeet, asunnon ylläpitokorjaukset, kodinkonekorjaukset ja -ostot.

Jos verotettavaa tuloa ei vähennysten jälkeen ole, et maksa veroa lainkaan. Vähennysten muodostuessa suuremmiksi kuin tulot, muodostuu alijäämä. Tämän voi saada hyvityksenä ansiotuloverotuksessa. Alijäämän voi myös vahvistaa pääomatulon tappioksi ja vähentää sen kymmenen verovuoden sisällä kertyvästä pääomatulosta.

MITEN PÄÄSET ALKUUN?

Aluksi voit etsiä tietoa netistä tai lainata vaikka kirjastosta muutamia aihetta käsitteleviä teoksia. Kyseessä on kuitenkin niin vahvasti tulevaisuuteesi vaikuttava asia, että järkevintä ja turvallisinta on kääntyä tuloksekasta asuntosijoittamista harjoittaneen ammattilaisen puoleen. Ammattilainen voi jakaa kanssasi henkilökohtaisia kokemuksiaan ruokkiakseen Sinun onnistumismahdollisuksiasi. Tällä tavoin tuottoa kaventavat epäonnistumisen paikat osataan väistää taidolla. Sijoituspainajainen vaihtuu sijoittajan märkään uneen.

Useimmat ihmiset eivät valitettavasti edes ymmärrä koko asuntosijoittamisen ideaa! Tämän vuoksi he myöskin luulevat, että asuntosijoittamisen aloittaminen olisi heille mahdotonta.

-Jos minäkin olen pystynyt, sinäkin pystyt!

Rakkaudella,

-Marko

Ps. Suomen Asuntosijoittajat Ry jakaa arvokasta tietoa asuntosijoittamisesta Facebookissa!