Minusta tuntui aiemmin, että oli todella vaikeaa lähestyä uusia ihmisiä, esimerkiksi yleisissä kulkuneuvoissa ja kahviloissa. Tätä asiaa ei parantanut ajatus, että useimmat muutkin ihmiset ajattelivat samoin. Suomessa on jopa outoa, että tuntematon ihminen pyytää lupaa istahtaa esimerkiksi kahvilassa samaan pöytään, kun viereinen pöytäkin olisi vapaana.

Halusin päästä tästä pinttyneestä tavasta eroon.

Mietin useasti, että kuinka vaikuttaisi elämääni, jos minua ei pelottaisi tämä kuuluisa kritiikin pelko? (ihmisten suurin pelko). Tulin siihen lopputulokseen, että tämä kyseinen pelko jarruttaa elämääni, koska en halutessani pystynyt tekemään sellaisia asioita joita ehkä olisin halunnut tehdä.

Olin onneksi jo oivaltanut, että tavat ovat muutettavissa ja pelot voitettavissa.

Toisaalta tiesin myös sen, että pelon voittaminen vaati mukavuusalueelta siirtymistä epämukavuusalueelle, ja paljon toistoja uudelle toimintamallille.

Sitten keksin, aivan yksinkertainen harjoite: Tutustun vähintään viiteen uuteen ihmiseen joka päivä, kuukauden ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että kuukauden kuluttua olisin ainakin tavannut 140 uutta ihmistä ja kenties voittanut pelkoni.

Tämä harjoite tuntui etukäteen minusta jopa epämielekkäältä ajatukselta. Ajattelin, että ihmisethän pitävät minua jopa outona, tai mitäs jos sanon jotain typerää…

Toisaalta, ajattelin kääntöpuolta, että mitä tämä harjoitus minulle voisi antaa.

Ajattelin, että tutustun ainakin 140 uuteen ihmiseen. Jo tämä pelkästään rikastuttaa elämääni valtavasti. Lisäksi todennäköisesti voitan pelkoni, ja selviäisi kuinka tämän pelon voittaminen vaikuttaisi elämääni kokonaisuutena?

Tulin siihen johtopäätökseen, että tämä harjoitus kannattaa ehdottomasti tehdä ja muutenkin se oli haasteena uudenlainen ja mielenkiintoinen.

Voin todeta, että alku oli vaikeaa. Kuten yleensäkin, kun alkaa tehdä jotain uutta juttua.

Jouduin todella ponnistelemaan, jotta uskaltauduin keskustelemaan ventovieraiden ihmisen kanssa metrossa, kahvilassa tai esimerkiksi kaupassa. Totesin myös toisaalta jo noin 20:n ihmisen jälkeen, että lähestyminen alkoi sujua ja kritiikin pelko alkoi kadota. Oivalsin myös harjoituksen aikana, että en voinut tosiaankaan tietää missä elämäntilanteessa kukin lähestymäni ihminen oli ja millaisella tuulella juuri sillä kyseisellä hetkellä.

On siis aivan normaalia, että tulee torjutuksi ja se kuuluu olennaisesti uusiin ihmisiin tutustumisen peruspiirteisin. On mielestäni aivan sama asia, kuin sen ymmärtäminen, että epäonnistumiset ja harha-askelet kuuluvat oleellisena osana matkalla kohti tavoittelemaansa päämäärää.

100 lähestymisen kohdalla tajusin, että lähestyminen alkoi tapahtua spontaanisti ja se oli mielekästä. Ihmiset ovat useimmiten hyvinkin mielessään, kun he saavat keskusteluseuraa ja kertoa ajatuksiaan. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka eivät vain yksinkertaisesti halua jakaa ajatuksiaan kanssasi. Tämäkin on mielestäni täysin ymmärrettävää.

Tämän harjoituksen loppusuoralla olin jo hyvin vakuuttunut, että harjoitus oli vaikuttanut jo elämääni. Oivalsin, että pinttynyt tapa oli alkanut toistojen myötä muuttua, ja pelko oli kadonnut.

Miten tämä vaativa, mutta lopulta yksinkertainen kuukauden mittainen harjoite vaikutti elämääni?

– Minun on helpohko lähestyä lähes ketä tahansa, lähes milloin tahansa.

– Voin soittaa lähes kenelle tahansa, lähes milloin tahansa.

– Itseluottamukseeni ja uusille mahdollisuuksille tällä oli ratkaiseva merkitys.

Voin näin jälkeenpäin todeta, että tällä kyseisellä harjoituksella on ollut minun elämääni suurin yksittäinen vaikutus. Uskon, että tuntisit samoin, jos tekisit harjoitteen. Suosittelen sitä vilpittömästi Sinulle!

Tiedän, että se tuntuu oudolta, niin minustakin tuntui… Mieti kuitenkin sitä, mitä se voisi tuoda elämääsi?

Ota muutenkin vastuu elämästäsi. Ethän vain sorru siihen, että syytät olosuhteita tai muita ihmisiä elämäntilanteestasi? Jos näin toimisit, olisit mielestäni väärässä.

On totta, että et voi hallita elämääsi, mutta SE miten reagoit elämäsi tapahtumiin, on hallittavissa.

 

Uskalla voittaa pelkosi ja muuttaa tapasi, se voi tarjota Sinulle juuri sitä mitä haluaisit. Tiedän mistä puhun.

Ystäväsi, Marko Kaarto