Tässä blogissa puhun kehittymisen tärkeydestä. Useimmat ihmiset kehittyvät aivan itsestäänkin. Ikä tuo väistämättä viisautta, kun kokemukset karttuvat. Toiminta- ja ajatusmalleja syntyy esimerkiksi epäonnistumisten, onnistumisten, havainnoinnin, muistin ja opitun tiedon kautta. Oppimiseen voimme vaikuttaa paljon omalla panostuksellamme. Muistathan, että ihmiset, jotka saavuttavat haluamiaan asioita, ovat ymmärtäneet keskittymisen ja sitoutumisen tärkeyden. Kun he tekevät sitoutuneen päätöksen tehdä jotakin, he tekevät sen. Mitä parempi keskittyminen, sitä paremmat tulokset. Mitä huonompi keskittyminen, sitä huonommat tulokset.

Olen viettänyt viime aikoina paljon aikaa ”menestyneiden” ihmisten parissa, jotta saisin paremmin selville miksi he menestyvät. Olen tällä hetkellä vahvasti sitä mieltä, että ero on tosiaan vain ja ainoastaan ajatusmaailmassa ja elämäntavassa. Menestyneet ihmiset ovat oivaltaneet sen tosiasian, että koulutuksella tietoisuudentaso paranee. Tietoisuudentasollasi on siis suora vaikutus elämänlaatuusi kaikilla sen osa-alueilla. Mitä parempi tietoisuudentasosi on, sitä vauraampi olet sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Vertailkaamme hieman viihteeseen ja koulutukseen käyttämääsi aikaa ja rahaa. Suosittelen kirjoittamaan tämän paperille!

Paljonko kulutat aikaa ja rahaa viihteeseen?

Montako tuntia käytät aikaa alla oleviin asioihin ja paljonko kulutat niihin rahaa kuukaudessa?

 1. Tv:n katseluun?
 2. Elokuvien katseluun?
 3. Erilaisiin tapahtumiin?
 4. Kahvitteluun?
 5. Lomailuun?
 6. Internetissä olemiseen?

Paljonko kulutat vastaavasti aikaa ja rahaa itsesi kouluttamiseen (kehittyminen ja kasvaminen)?

 1. Lukemiseen?
 2. Harjoitteisiin?
 3. Luentoihin?
 4. Seminaareissa käynteihin?
 5. Keskusteluihin samanhenkisten ihmisten ja asiantuntijoiden kanssa (”Mastermind”, jotka haluavat myös kehittyä)?

Vertaa nyt ajan ja rahan käyttöäsi. Mikä on panostuksesi viihteeseen ja koulutukseen? Saatat ällistyä tuloksesta. Suhdelukusi saattaa ääritapauksessa olla jopa 100h /1h. Mitä luulet, miksi et tienaa enempää, tee enempää tai saavuta enemmän henkilökohtaisesti tai ammatillisesti? Yritän tässä saada sinua oivaltamaan, että kehittyminen ja kasvaminen on SE juttu. Oli sitten kysymys mistä elämän osa-alueesta tahansa.

Voit uskoa olevasi tietoisempi asioista kuin oikeasti oletkaan. Älä luule itsestäsi liikoja! Ihmiset tekevät mielestäni huonoja asuntokauppoja, vaikka se on yksi elämän suurimmista rahallisista sijoituksista. Asuntojen katselulla ei opi riittävästi alasta, vaan on järkevää pyytää neuvoja asiantuntijoilta. Henkilö, joka tutkii ja on tekemisessä asuntojen kanssa päivittäin tietää asiat sinua paremmin. Jos haluat parantaa parisuhdettasi, eikö silloin kannattaisi panostaa suhteen kehittämiseen? Jos itse et osaa, asiantuntijat auttavat. Parisuhdeterapeutit ovat käsitelleet jopa satoja vastaavanlaisia tapauksia ja tietävät, mitä pitää tehdä, jotta asiat voisivat parantua. Hävettääkö sinua ottaa vastaan neuvoja? Voitko myöntää, ettet ole täydellinen?

Minusta tietotasoltaan kehittynyt ihminen ei koskaan voi sanoa olevansa riittävän kehittynyt, aina on parannettavaa. Asiantuntijan kanssa ei kuitenkaan kannata kilpailla, jos et ole hänen kilpailijansa samalla alalla. Kannattaa siis itse keskittyä mieluummin siihen missä olet tai haluat olla hyvä. Kehittyminen ja kasvaminen (koulutus) ei ole kallista, vaikka niin luullaan. Kirjastosta saat lainattua ilman kuluja suurimman osan tarvittavista kirjoista. Suosittelen myös tutustumaan ja halutessasi liittymään perustamaani Facebook-ryhmään: ” Haluan kehittyä ja kasvaa”. Ryhmä jakaa ilmaista tietoa siitä kuinka voit parantaa elämänlaatuasi ja miten voit saavuttaa haluamiasi asioita. Ryhmä tarjoaa joka viikko harjoitteen tai tietoa, jotta tietoisuudentasosi kasvaisi ja voisit halutessasi hyödyntää tietoa elämässäsi.

On olemassa universaaleja lakeja. Niiden kanssa voi elää tasapainossa, tietämättään taistella niitä vastaan tai käyttää niitä jopa hyödykseen. Voi kehittyä ja kasvaa tai sitten vähitellen pysähtyä, kuihtua ja ”kuolla”. Jotkut asiat ovat yksinkertaisia. Näin SE vain on.

Kehity ja Kasva!

Hymyillen, Marko