Tulen tässä blogissani puhumaan ja selittämään teille kuinka harjoittelemalla on mahdollista oppia vaikuttamaan omiin ajatuksiin. Oppimalla vaikuttamaan omiin ajatuksiin ja ymmärtämällä kuinka ajatukset vaikuttavat omaan käyttäytymiseen, on mahdollista muuttaa itsestään niitä piirteitä ja toimintamalleja mitä haluaa.

On ymmärrettävä, että vain sinä itse olet vastuussa kaikista ajatuksistasi. Sinulla on mahdollista hyväksyä mieleesi tulevat ajatukset, torjua ne tai jättää ne kokonaan huomioimatta. Ajatukset säätelevät koko toimintaasi ja tämän hetkinen elämäntilanteesi on aika pitkälle seurausta juuri siitä mitä aikaisemmin elämässäsi olet ajatellut.

Vietetäänpä reilu hetki alla olevan toimintaketjun parissa.

Ajatukset –> Tunteet –> Teot –> Tulokset

Ajatuksia muodostamme muun muassa viiden aistimme avulla. Lisäksi meillä on käytössämme kuusi älyllisenajattelun työkalua: Järkeily, intuitio, tahto, havainnointi, mielikuvitus ja muisti.

Aistien ja älyllisten työkalujen avulla me muodostamme ajatuksia. Ajatukset saavat aikaan tunteita. Siis ilman ajatuksia ei voi olla tunteita. Tunnetilat taas aiheuttavat tekoja. Teot saavat vastaavasti aikaan tuloksia. Tulokset saavat taas aikaan uusia ajatuksia. Ymmärtämällä tämän ketjun kokonaisuuden on mahdollista muutta itseään ja saavuttaa haluamiaan tavoitteita tai päämääriä elämässä.

Tässä vaiheessa täytyy todeta, että suuren muutoksen tekeminen tai tavoitteeseen pääseminen vaatii aina aikaa ja asioiden toistamista. Suuret muutokset ja palkitsevat tavoitteet tapahtuvat harvemmin nopeasti elämässä.  Monta kertaa henkilö tietää oikean ”matkareitin” eli tietää, että mitä pitäisi tehdä, jotta tavoitteeseen pääsisi, mutta sitten itse tekeminen onkin jo aivan toinen juttu.

Jos haluaa kohentaa kuntoa ja tiputtaa painoa, niin harvemmin se tapahtuu sohvalla makoillen ja televisioita katsoen. Jos taas käy harjoittelemassa säännöllisesti, noudattaa oikeaa ruokailurytmiä ja vähentää kalorimäärää, pystytään varmuudella ennustamaan mitä tulee tapahtumaan, eikö näin?

Keskittämällä ajatukset selkeään tavoitteeseen syntyy tunnetiloja esimerkiksi usko ja itseluottamus. Usko ja itseluottamus saavat aikaan tekoja, esimerkiksi harjoittelemaan systemaattisesti ja järkevästi. Teot taas saavat aikaan tuloksia eli mahdollistavat matkanteon kohti haluamiaan tavoitteita tai päämääriä.

Mietitäänpä uudestaan alla olevaa toimintaketjua.

Ajatukset –> Tunteet  –> Teot  –> Tulokset

Mistä johtuu, että positiiviset ihmiset ovat yleensä iloisia ja näkevät asioiden hyvät puolet?

Miksi ihmisillä on pinttyneitä tapoja joita he toistavat päivittäisessä elämässään?

Miksi jotkut ihmiset saavuttavat haluamiin asioita ja tavoitteita?

Pyrimme tässä osoittamaan teille uuden tavan suhteutua itseenne ja tekemisiinne. Teidän on mahdollista oppia vaikuttamaan jopa hallitsemaan ajatuksia, mikä vaikuttaa suunnattomasti toimintaanne ja tuloksiinne kaikilla elämän osa-alueilla.

  1. Ajattelette uudella tavalla, joka johtaa
  2. Uusiin tunteisiin ja lopulta
  3. Uuteen käyttäytymiseen

Asioiden toistaminen on kehittymisen ja muuttumisen edellytys. Kaikki meidän elämämme tärkeät asiat on opittu toistamalla tarpeeksi pitkään oikeaa toimintatapaa. Useimmat perustaitomme olemme oppineet muun muassa vanhemmiltamme. Esimerkiksi polkupyörällä ajaminen ja kengännauhojen sitominen.

Täytyy kuitenkin ymmärtää, että opittuja tapoja on myös negatiivisia. Esimerkiksi asiat, jotka rajoittavat elämäämme tai saavat päivittäiset askareet tuntumaan epämielyttäviltä. Useimmat ihmiset eivät oikeastaan edes tiedä, miksi he toimivat tietyllä tavalla tietyssä tilanteessa tai miksi oikeastaan ovat jostakin asiasta jotakin mieltä.

On haastavaa kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Kasvaminen ihmisenä mahdollistaa laadukkaamman, onnellisemman ja vapaamman elämän. Oikeastaan kasvaminen ja kehittyminen ovat avainasioita kaikissa toiminnassa mitä teemme. Toiminta yleensä joko kehittyy tai se alkaa heikentyä. Mielestäni avioliitossa ja liiketoiminnassa on paljon yhteistä. Molemmat vaativat  mielestäni keskittymistä, tavoitteita, jatkuvaa kehittymistä ja kasvamista, muuten kasvu pysähtyy ja pahimmassa tapauksessa toiminta heikkenee ja päättyy.

Jos haluaa nousta seuraavalle askelmalle on havaittava, että meidän toimintojamme säätelevät paradigmat eli moninaiset, pinttyneet toimintatavat. Kannattaa kiinnittää huomiota omiin tapoihin ja miettiä, että miksi toimimme tietyllä tavalla eri tilanteissa? tai miksi olemme ylipäänsä tätä mieltä tästä asiasta? Olen itse huomannut tässä matkan varrella, että joudun monesti palaamaan jopa lapsuuden tapahtumiin, että pystyn selittämään omaa käyttäytymistäni ja mielipiteitäni tietyissä tilanteissa.

Kerron tässä seuraavaksi esimerkin jonka kuulin valmentajaltani, Oddmund Bergeriltä eräässä seminaarissa.  Berger kertoi seminaarissa yksinkertaisen esimerkin paradigmoista hänen omassa elämässään:

Oddmund oli alkanut ihmetellä, miksi hänen vaimonsa aina ruokaa laittaessaan leikkasi kalan kahteen osaan paistinpannulle, vaikka se olisi mahtunut siihen kokonaisenakin. Oddmund tiedusteli asiaa vaimoltaan, mutta tämä ei osannut vastata, että miksi hän toimi sillä tavalla.  ”Näin se on aina tehty” oli ollut hänen vaimonsa vastaus. Oddmundia kiinnosti tämä paradigma kuitenkin niin paljon, että otti asian esille, kun hän seuraavan kerran tapasi oman vaimonsa äitiä. Anoppi teki samalla tavalla kuin hänen vaimonsa, leikkasi kalan keskeltä… Anoppikaan ei osannut vastata kysymykseen, että miksi hänkin näin toimi?

Ratkaisu löytyi kuitenkin samalla reissulla. Anopin nykyinen mies oli kuunnellut keskustelua ja puuttui siihen sanomalla: ”Minäpä tiedän miksi vaimoni leikkaa kalan kahtia”. Olen nimittäin itse opettanut vaimoni laittamaan kalaa tuolla tavalla, koska minä olin aikoinaan meistä taitavampi laittamaan kalaa ja ruokaa. Se miksi vaimoni leikkaa kalan kahteen osaan paistinpannulle johtuu siitä, että meillä oli aikaisemmin käytössä vain niin pieni paistinpannu, että koko kala ei vain yksinkertaisesti mahtunut kokonaisena paistinpannulle, joten se täytyi leikata kahteen osaan.Tapa oli siis siirtynyt henkilöltä toiselle ja sitä oli toistettu niin paljon, että toimintamalli oli siirtynyt jo tavaksi sukupolvelta toiselle.

Tämän esittelemäni esimerkin avulla on helppo ymmärtää, että näitä pinttyneitä ja moninaisia tapoja eli paradigmoja on tässä vuosien varrella kertynyt hyvinkin paljon elämäämme. Suosittelenkin käyttämään aikaa omien tapojen miettimiseen, analysointiin ja tarvittaessa niiden muuttamiseen.  Mielestäni on järkevää päästä eroon vääristä ja pinttyneistä toiminta- ja ajattelutavoista. Tällöin on mahdolista saadaa oma toiminta ja tulokset juuri sellaisiksi mitä itse haluaa.

Koulussakin meitä on aina opetettu vain, että mitä pitää ajatella,  kun mielestäni pitäisi opettaa  kuinka pitäisi / kannattaisi ajatella.

Pitäisikö päästää irti vanhoista pinttyneista tavoista?

Ja tehdä niitä asioita joita oikeasta haluat.

AJATTELE SITÄ MITÄ HALUAT!