Moni miettii, kuinka tulla huipputaitavaksi omassa ammatissaan. Mielestäni lähtökohta on intohimo. Olen tutustunut tässä viime vuosina useisiin alansa huippuammattilaiseen ja voin todeta, että heille kaikille on yhteinen piirre: he nimittäin rakastavat sitä mitä tekevät. Lähes poikkeuksetta.

– On tärkeää, että löydät sellaisen työn mihin Sinulla on intohimo.

Kerronpa Sinulle konkreettisen esimerkin omasta elämästäni.

Toimin vuosia sitten toimitusjohtajana turvallisuusalalla. Hoidin työssäni oman ruutuni mielestäni erinomaisesti, mutta jotain työstä puuttui. Minulle tuotti tuskaa lukea turvallisuusalan lehtiä, keskustella alasta ja käydä alan messuilla. Lisäksi markkinanäkymät olivat todella vaikeat. Sillä muutamat alan yritykset tarjosivat järjestyksenvalvojia viikonloppuöiksi töihin hintaan 18,75h + alv.

Pohdiskeltuani asiaa aloin ymmärtää, että tämä hintojen hirvittävä polkeminen kaatuu vielä koko alaa vastaan. En voi vieläkään ymmärtää miten tuolla hinnalla voi pyörittää toimintaa?  Siivousfirmatkin laskuttavat lähes 30 euroa tunnilta, vaikka heidän työnsä on pääsääntöisesti päivätyötä. Jätin alan – oli aika antaa uusien tuulien puhaltaa.

Etsin uusia mahdollisuuksia, missä voisin hyödyntää kymmenen vuoden kokemustani yrityselämästä. Olin jo aikaisemmin miettinyt asuntoja ja niiden mahdollisuutta. Keskustelin asiasta ystäväni Arttu Nymanin kanssa ja hän sai minut vakuuttuneeksi asuntosijoittamisen järkevyydestä. Sitten tein sitoutuneen päätöksen aloittaa asuntosijoittaminen. Alla olevasta linkistä näet tarkasti kuinka aloitin parantaa tietotaitoani asunnoista ja asuntosijoittamisesta.

Tulet oivaltamaan, että minäkin olen aloittanut täysin tietämättömänä ja ilman pääomaa. Minulla on ollut kuitenkin valtaisa halu oppia ja tehdä asioita, jotta kehittyisin jatkuvasti.

http://markokaarto.fimiksi-et-tekisi-juuri-niita-asioita-joita-oikeasti-haluaisit/

Nyt aikaa on kulunut reilut kolmisen vuotta ja uskallan todeta, että olen erinomainen siinä mitä teen. Ei mielestäni ole sattumaa, että sijoittajatkin ovat minuun yhteydessä ja pyytävät minua yhteistyöhön ostamaan sijoitusasuntoja, ja samalla kouluttamaan heitä paremmiksi asuntosijoittajiksi.

Tänä vuonna eräs asiasta kiinnostunut henkilö totesi minulle puhelinkeskustelussa seuraavaa: ”Onko Sinulla Marko minulle mitään uutta annettavaa asuntosijoittamisesta? Minulla on nimittäin jo kuusi sijoitusasuntoa ja olen lukenut useita kirjoja asuntosijoittamisesta kuten Leena Linnainmaan: asunnonhankinta opas ja Dolf De Roosin: Real Estate Richies” Totesin: -Uskoisin, että minulla on sinulle annettavaa, nimittäin minulla on intohimo siihen mitä teen.

Taitavan alan ammattilaisen päivä on kuin huippu-urheilijan. Kokonaisuus ratkaisee AINA! Eivät yksittäiset asiat.

Tässä suhteellisen tarkasti yksi minun omista työpäivistäni (ma 12.12.2010):

Klo 05.00. Herätys. Tarkistan IPhonen sovelluksestani (alarm cycle) kuinka yöni on mennyt? Ohjelma näyttää, että olen nukkunut 7.21 tuntia ja käyrien perusteella uneni tasot ovat olleet erinomaiset tänä yönä. (kellotan siis yöunia). Lenkkivaatteet päälle, käyn 15 minuutin lenkin, venyttelen ja käyn suihkussa.

Klo 05.45. Juon lähdevettä 6 desilitraa. Nautin raakaravintoa ja kasviksia, sekoitettuna.

Klo 06.00 – 07.00. Aamuinen lukemisrutiinini.

Luen jo kolmatta kertaa esikuvani,  Matias Savolaisen suosittelemaa kirjaa: John W. Schaub:Building wealth one house at a time.

Klo 07.00 – 08.00. Mediarutiini

– Tarkistan maailman pääotsikot asunnoista ja kiinteistöistä. www.globalpropertyguide.com

– Tarkistan maailman talouden tilanteen pääotsikot ja yleiskatsauksen maailman pörsseistä. www.bloomberg.com

– Tarkistan Suomen talouden otsikot. www.taloussanomat.fi ja www.kauppalehti.fi, ja jos aikaa vielä jää bonuksena: Helsingin sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Klo 09.00. Lähtö päivätöihin eli opetushommiin.

Nautin välipalapirtelön, koulurepun selkääni ja aloitan matkani. Kävelen Tampereen keskustorille, mistä bussini lähtee. Kuuntelen samalla Iphonestani ystäväni Mikko Sjögrenin  suosittelemaa äänikirjaa: Robert Kiyosaki: Conspiracy of the Rich: The 8 New Rules of Money

Kävely keskustorille ja sieltä Etelä-Hervannan yläasteelle kestää kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia, ehdin ladata itseeni Robertia siis noin 45 minuuttia.

Robert Kiyosaki on yksi esikuvistani maailmalta. Seuraan esikuvieni toimintaa lähes päivittäin ja yritän perehtyä heidän ajatusmaailmaansa.

Esikuvat antavat minulle voimaa ja rohkeutta.

Keskustelin Jari Sarasvuon kanssa muutama viikko sitten Seinäjoella, kun olin hänen valmennuksessaan parantamassa myyntitaitojani. Kysyin Jarilta: ”Missä vaiheessa Sinusta, Jari alkoi itsestäsi tuntua, että olet taitava siinä mitä teet, kun aloitit vuonna 1990?

-Jari: ” Jos totta puhutaan vasta vuonna 1999 tunsin, että nyt tää homma alkaa rulettaa…” -Jos Sinulla on joskus mahdollisuus päästä  Jari Sarasvuon (www.trainershouse.fi) valmennukseen, suosittelen. Sarasvuo on hyvin taitava.

Olen todennut , että lähes kaikki huippu valmentajatkin ovat lukeneet lähes samat kirjat ja tehneet suurin piirtein yhtä paljon työtä menestyksensä eteen.

Klo 10.00 – 14.00. Opettajana yläasteella.

Opetan oppilaille koripalloa, pelaan itse mukana, jotta saan työaikana myös oman liikuntapanostukseni 😉 – Oppilaat muuten pitävät siitä, että opettaja pelaa mukana.

Ruokatunnilla nautin kasvispainotteisen ruokavalion kouluruokalassa.

Lisäksi pidän muutaman tunnin terveystietoa, ja tänään meillä on aiheena kylkiasentoon laittaminen ja ensiapu.

Tämän jälkeen kotimatka koululta Tampereen keskustaan, lataan taas itseeni äänikirjasta Robertia.

Klo 15.00. Olen Tampereen kauppahallissa syömässä.

– Nautiskelen terveellisestä kotiruuasta ja hakeudun ihmisten seuraan syömään.

Klo 15.30. Olen sopinut puhelinneuvotteluajan verotoimiston kanssa.

– Käymme lävitse verotuksen yksityiskohtia ja ennakkotapauksia.

Klo 16.00. Olen sopinut puhelinpalaverin erään Tampereen isännöitsijätoimiston johtajan kanssa. Hän on luvannut laskea minulle heidän tämän vuoden toteutuneiden taloyhtiön remonttien keskiarvollisia neliöhintoja eri remonteista.

– Nämä tiedot auttavat minua laskemaan vieläkin tarkemmin taloyhtiön tulevia remonttikustannuksia, kun analysoin asuntojen tuottoja ja kokonaisuutta.

Klo 17.00. Minulla on palaveri kirjanpitäjäni kanssa.

– Kirjanpitäjä on luvannut päivittää minulle uusinta tietoa taloyhtiöiden kirjanpidosta.

Klo 18.00. Olen kotona ja tarkistan sähköpostit.

– Muutamat asuntovälittäjät ovat laittaneet minulle viestiä uusista potentiaalisista kohteista. Syötän kohteiden tiedot kehittämääni asuntoanalyysi- ohjelmaan. Totean itselleni, että en mene ensiesittelyihin, koska on epätodennäköistä, että saisin kohteet haluamallani hinnalla.

Asuntojen ensiesittelyissä asuntojen hinnoissa on tingattavaa normaalisti noin 2-5 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan miellytä minua, koska analysointi-ohjelman tulos näyttää, että ei ole järkevää edes mennä asuntojen ensiesittelyyn tässä vaiheessa.

Printtaan kohteiden esitteet ulos ja merkitsen niihin päivämäärät eli milloin asunto on tullut markkinoille. Jos asunto sattuu olemaan myynnissä vielä esimerkiksi 12-16 viikon päästä, tällöin voin saada asunnon jopa alle toteutuneiden markkinahintojen, mikä kuuluu strategiaani.

– Tosin olen huomannut, että parhaat sijoituskohteet harvoin kerkeävät julkiseen myyntiin.

Klo 19.00 normaalia pitempi työpäivä on ohitse.

– Irtaannun työpäivästä ja sen tuomista ajatuksista totaalisesta makaamalla piikkimatolla ja suorittamalla meditaation cd:n avulla.

Klo.19.30 Ystävien aika.

– Kysellä päivän kuulumiset. Tänä päivä on ollut loistava ja siitä on mukava kertoa ystäville. Tuntuu hyvältä.

Kuten jo alussa totesin, että kokonaisuus on tärkeintä! Sinun täytyy löytää oma juttusi! Ammattimaisuus tulee hyvistä rutiineista ja niiden pitkäjänteisestä toistamisesta. Aidosta halusta kehittyä ja kasvaa. Avoimesta ja vilpittömästä tietotaidon jakamisesta ja yhteistyöstä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Tämä minun tyylini sopii täydellisesti minulle, ei todellakaan kaikille. Minusta on ollut hienoa myös oivaltaa, että kokonaisuuteen kuuluu paljon muitakin asioita: lepo, ravinto, liikunta, keskittyminen, hyväntekeväisyys, ilo, ihmissuhteet, vapaa-aika, tasapaino ja niin edelleen. Ei elämä mene todellakaan aina ”By the book”. Olen kuitenkin itse todennut omassa elämässäni, että tekemällä samoja asioita mitä menestyneetkin ihmiset tekevät, niin sitä alkaa vaan itsekin menestymään. Näin se vain on.

”Se, että oivaltaa oppia rakastamaan itseään, työtään ja elämäänsä, päivät alkavat tuntua uskomattoman hienoilta.”

Ystäväsi,

Marko

Ps. Jos teksti oli mielestäsi ajatuksia herättävää ja mielenkiintoista, ole hyvä ja jaa blogi myös ystävillesi. Klikkaa alla olevaa facebook-peukaloa.