Tässä blogissa tulen puhumaan rahan säästämisestä ja sen käytöstä. Seminaareja pitäessäni olen joutunut useasti toteamaan, että monilla ihmisillä ei juuri ole talousälyä. Ymmärrän toisaalta, miksi asia on näin.  Eihän meille ole opetettu sitä koulussa tai muuallakaan. Kuinka raha toimii ja käyttäytyy? Yleensä vanhemmat opettavat lapsilleen, että ”raha ei kasva puussa”. Pitää olla säästäväinen, olla rahaa pahanpäivän varalle. Kyseisissä opeissa on viisautta, sillä systemaattinen säästäminen on yksi vaurastumisen kulmakiviä. Toisaalta tuo ajattelumalli voi olla myös hyvin vanhoillinen, rajoittunut ja estää talousälyn kehittymistä. Seuraavaksi esittelen kymmenen neuvoa, joiden avulla sinulla on mahdollista olla enemmän rahaa käytössäsi.

10 neuvoa rahan säästämiseen

1. Suosittelen, että mietit rahankäyttöä vuositasolla, se helpottaa ymmärtämään kokonaisuutta ja kokonaiskuluja. Jos Internet maksaa 40 euroa kuukaudessa, se maksaa siis 480 euroa vuodessa. Jos poltat tupakka – askin päivässä, maksaa polttaminen noin 1450 euroa vuodessa. Jos juot päivittäin kupin kahvia Roberts Coffeessa ja kupillinen maksaa 2,50 euroa, maksaa kahvin juominen siis 912 euroa vuodessa. Jos joisit kahvisi toisessa paikassa hintaan 1 euroa / kuppi, maksaisi kahvin juominen tällöin 362 euroa vuodessa. Ajattele rahan kokomaismäärää siis vuositasolla.

2. Kilpailuta vähintään kerran vuodessa pankit, vakuutusyhtiöt, sähköyhtiöt, tietoliikenneyhtiöt ja niin edelleen. Pankista toiseen vaihtaminen tapahtuu nykyään yhden paperin täyttämisellä, vaikka sinulla olisi kuinka paljon lainaa ja muita velvoitteita omassa pankissasi. Oivalla, että pankinjohtaja ei oikeasti ole mukava.

3. Älä käytä pikavippejä. Mielestäni pikavippiyhtiöt pitäisi tuomita Suomessa kiristyksestä. Heidän korkonsa on yhtiöstä riippuen noin 300 prosenttia vuositasolla. Jos lainaat siis sata euroa, vuositasolla maksat siis 300 euroa takaisin. Pankista saa kulutusluottoa noin viidellä prosentilla eli maksat sadasta eurosta 105 euroa takaisin. Järkevintä olisi tietysti lainata ystävältä, tarvittaessa, ilman korkoa.

4. Älä käytä luottokortteja ja jos käytät, käytä niitä oikein. Maksa lainaamasi luottorahasi takaisin kokonaisuudessaan 1,5 kuukauden kuluessa sen ottamisesta. Esimerkiksi Visa – kortin käyttäminen maksaa kaksi prosenttia käyttörajasta riippuen eli 16 – 80 euroa vuodessa. Koroton maksuaika on vain 1,5 kuukautta. Tämän jälkeen luoton korko on sidottu 3 kuukauden euriboriin + 7,5 % (pankin korvaus). Luottokorttien välillä ei ole huomattavia eroja. Esimerkiksi Mastercard maksaa vuodessa kiinteästi 50 euroa. Luottokorko on sama kuin Visassa ja se toimii 22 miljoonassa paikassa ympäri maailman, Visa 24 miljoonassa paikassa.

 

5. Älä omista omaa autoa. Ymmärrän kyllä, että auto on lähes välttämätön tietyissä tapauksissa. Auton käyttäminen maksaa kuitenkin Kauppalehden tekemän tutkimuksen mukaan 400 € – 1000 € kuukaudessa autosta ja sen käytöstä riippuen (bensat, vakuutukset, huollot, varaosat, auton arvonalennus, verot, katsastus ja niin edelleen). Jos esimerkiksi autosi kokonaiskulut olisivat vain 400 euroa kuukaudessa, maksaa auton käyttäminen vuodessa 4800 euroa. Oletko laskenut, kuinka paljon halvemmaksi tulee käyttää takseja ja välillä yleisiä kulkuneuvoja?

6. Keskittäminen kannattaa. On järkevää ostaa ruoka- ja perustarvikkeet samasta paikasta ja käyttää etukorttia (kanta-asiakaskortti). Jos kanta-asiakaskortin bonus on esimerkiksi kolme prosenttia ja käytät ruokaan rahaa 5000 euroa vuodessa, säästät 150 euroa vuodessa.

7. Käytä verkkokauppoja. Internetistä saat yleensä kaiken halvemmalla. Suosittelen käyttämään vertailukoneita (esimerkiksi: www.vertaa.fi) tai vastaavia, ostit sitten elektroniikkaa tai ulkomaanmatkan.

8. Seuraa tarjouksia. Alennusmyynnit ja kampanjat.

 

9. Suosittelen liittymään Suomen veronmaksajaliiton jäseneksi. Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi kuluttajan puolella olevan, ilmaisen, veroasioihin perehtyneen lakimiehen (puhelinpalvelu). Saat taloustaitolehden kerran kuukaudessa ja verkkosivuilta löytyy PALJON hyödyllistä tietoa verotukseen ja säästämiseen liittyen. Tämä maksaa vain 29 euroa vuodessa. Tämä on mielestäni yksi järkevimmistä, halvimmista ja helpoimmista tavoista aloittaa oman talousälyn kehittäminen. Väitän, että säästät useita satoja euroja (jopa tuhansia) vuodessa pelkästään lukemalla taloustaitolehteä. www.veronmaksajat.fi

 

10. YMMÄRRÄ, ETTÄ TALOUSÄLYÄ VOI KEHITTÄÄ OPISKELEMALLA, aivan samoin kuin kehittyisit tanssiharrastuksessa.

Pelkästään näillä neuvoilla on mahdollista säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Minusta ei ole yhtään ihmeellistä, että toisilla on enemmän rahaa käytössään kuin toisilla, vaikka palkkataso olisikin lähes samanlainen. Jos haluaa saada enemmän rahaa eli vaurastua, eikö silloin olisi järkevää kehittää omaa talousälyä?

” Ei ole mitään sellaista jatkuvaa toimintaa tai harjoitusta, joka ei muuttuisi helpommaksi sitä mukaa kuin siihen tutustuu ja sitä harjoittelee” –Dalai – Lama

 

Vaurastumiseen, Marko Kaarto